Palvelut
synnytyksen
jälkeen

Palvelut

Synnytyksen jälkeinen hieronta

Synnytyksen jälkeen äidin pitäisi muistaa levätä ja nauttia lapsivuodeajasta. Synnytyksen jälkeisellä hieronnalla voidaan nopeuttaa raskaudesta sekä alatie- ja keisarinleikkaussynnytyksestä palautumista. Synnytyksen jälkeen lihasjännitystä voi syntyä erityisesti niska-hartiaseutuun vauvan kantamisesta sekä imetysasennoista johtuen. Lisäksi alaselkä ja lantion alue saattavat kipeytyä. Hieronnalla ja kevyellä mobilisoinnilla voidaan lieventää näitä vaivoja. Tarpeen mukaan ohjaan sinulle myös hyviä asentoja imettäessä ja kantaessa sekä esimerkiksi kantoliinan käytössä.

Hierontaan voit tulla heti, kun sinusta tuntuu hyvältä. Jos et pysty vielä olemaan vatsamakuulla esimerkiksi leikkausarven tai kipeiden rintojen takia, voidaan hieronnassa käyttää apuna asentotyynyjä.

Vauvat ovat tervetulleita hoitoihin mukaan!

Äitiysfysioterapia ja liikuntaneuvonta

Synnytyksen jälkeen naisen keho on suunniteltu palautumaan luonnollisesti omassa tahdissaan. Vatsassa ollut vauva siirtyy kannettavaksesi ja imettäminen sekä jatkuva kantaminen saattavat aiheuttaa lihasjännitystä. Äidin pitäisi muistaa levätä ja nauttia lapsivuodeajasta.

Jokaisen äidin toipuminen synnytyksestä etenee omaa tahtiaan. Siksi sopivaa aikaa liikunnan aloittamiselle ei voida yleistäen sanoa. Kevyitä lantionpohjan harjoitteita voi useimmiten alkaa tekemään vuorokauden kuluttua synnytyksen jälkeen, mutta rankempi liikunta saa odottaa. Kevyet vaunulenkit ovat parasta palautumista sitten, kun oma vointi sen sallii. Kevyen kotiharjoittelun voi aloittaa, kun itsestä hyvältä tuntuu tai lääkärin antaman luvan jälkeen. Anna itsellesi ensin lupa levätä ja aloita rauhallisesti. Kehosi kyllä kertoo, jos rehkit liikaa – kuuntele sitä.

Synnytyksen jälkeisessä äitiysfysioterapiassa pyritään löytämään uusi tasapainoinen asento sekä hyvä ryhti. Äidille voidaan ohjata vauva-arkeen sopiva kotiharjoitteluohjelma, johon kuuluu liikeharjoitteita erityisesti keskivartalon tukilihaksia silmällä pitäen. Lisäksi palautumista voidaan tukea synnytyksen jälkeisellä hieronnalla, johon voi kuulua hieronnan lisäksi lihaskalvojen käsittelyä sekä kevyttä mobilisointia. Hierontaan saat tulla heti kun hyvältä tuntuu.

Synnytyksen jälkeen olen tukenasi lantionpohjan lihasten harjoittelussa. Halutessasi voimme mitata lantionpohjan lihastesi voimaa, jotta edistymistä pystyy seuraamaan. Joskus on myös tarpeen avustaa lantionpohjan lihaksien harjoittelua tarkoitukseen kehitetyn laitteen avulla. Käytössäni on  NeuroTrac MyoPlus Pro, josta jokaiselle löytyy sopiva ohjelma. Voit myös halutessasi vuokrata kotiharjoittelun tueksi Kegel8 Trainer -biopalautelaitteen.

Jos sinulla on epäilys, että suorien vatsalihastesi väliin on jäänyt erkauma, niin ohjaan sinua erkauman kuntouttamisessa.

Sektion jälkeen on myös tärkeä muistaa käsitellä sektioarpea. Kiinnikkeinen sektioarpi voi aiheuttaa kipua esimerkiksi alaselkäkään ja alaraajoihin, joten vanhaakin arpea kannattaa hoitaa!

Ravintoneuvonta synnytyksen jälkeen

Synnytyksen jälkeen kehosi tarvitsee maistuvaa täysipainoista ja ravinnerikasta ravintoa. Lisäksi ravinnon pitäisi olla nopeasti tehtävissä sekä syötävissä, koska vauva-arjessa itsestä huolehtiminen siirtyy herkästi toissijaiseksi. Tärkeintä olisi kuitenkin huolehtia ensin omasta hyvinvoinnista, jotta voit jakaa sitä myös vauvalle. Imetys kuluttaa runsaasti vitamiineja ja mineraaleja energiaa unohtamatta, ja mahdolliset yövalvomiset lisäävät hyvän ravinnon tarvetta.

Rintamaito muodostuu juuri siitä ravinnosta, jota itse nautit, joten on tärkeää, että ravintosi on täysipainoista. Vauvallasi saattaa myös tulla vatsaoireita syömästäsi ravinnosta. Muista kuitenkin armollisuus – vauvasi saa kaiken tarvitsemansa rintamaidosta, jaksoitpa nauttia ravinnerikasta ruokaa tai et.

Ajanvaraus: 041 532 1627